Strast ni samo med rjuhami

"Močna ženska čustvuje globoko in ljubi strastno. Njene solze pričajo kot njen smeh. Močna ženska je mehka in močna, praktična in duhovna. V esenci je darilo svetu." – Ameriško staroselski rek

Draga Ženska,

Verjamem, da si želiš izpolnjevati svoja življenjska poslanstva in hkrati biti najboljša mama in partnerka. Ker si se znašla na tem blogu, vem, da si borka, kateri težke preizkušnje služijo kot rdeča nit za boljši jutri. In TO je tvoja največja zmaga v življenju!

Vem tudi, da imaš veliko potencialov, ki tlijo v tvojem srcu. Tu so bili še preden si postala partnerka, preden si postala mama. Ali se ti zdi, da bi bil čas, da jih prebudiš in polno vstopiš v svoje srčno bistvo?

Vesela sem, da si pristala na tem blogu. Odkrila boš, da v naglici sodobnega tempa življenja s svojimi vsakdanjimi izzivi, ki se na trenutke zdijo nepremagljivi, nisi sama!

Naj ti tukaj predstavim nekatere ovire, ki so tudi mene spotaknile, a sem vstala, se posvetovala z borko v sebi in sledila svojim strastem. S svojo izkušnjo tudi tebi vzklikam: 

Živi svojo strast! 

Primarna družina – pekel in blagoslov

Vem, kako močno na posameznika vplivajo pretekli družinski odnosi in da so vzorci lahko peklenski. Odraščanje v moji primarni družini me je močno zaznamovalo. Lahko bi jo opisala kot »porušeno« družino. To sem si morala priznati, saj je iskrenost ključ do reševanja problemov. 

Ko sem bila stara 5 let, je mami šla s »trebuhom za kruhom« v Ljubljano, in me je prepustila svoji mami, moji dragi noni Stani. Istočasno sta se starša ločila in to je imelo veliko vpliv na moje dojemanje družine in odnosov znotraj nje. Prav tako pa je vplivalo na samoidentifikacijo ter lastno ovrednotenje. V težkih trenutkih, ko so se rušili odnosi tako znotraj družine kot tudi prijateljski v času pubertete, sem se spraševala »Zakaj Jaz? Kako prav meni? V čem je trik?«. Ko si mlad, ranljiv in neizkušen težko najdeš odgovore na eksistencialna vprašanja. 

Tako postaneš ujet v stiske, v katerih se čustveni pritiski kopičijo in vrtijo v začaranem krogu. Kopičijo pa se lahko leta in leta. Mi pa še vedno iščemo vzroke za slabo počutje, ujetost v toksične odnose in pomanjkanje napredka, po navadi v napačnih stvareh.

Tenzije in slabe občutke sem sproščala v svojih hobijih, ki so bile tudi moje strasti že od nekdaj: ples, gledališče in delo z otroki. Uteho sem našla tudi v res dobrih prijateljih, ki so zame druga družina. 

V vseh spopadih s samo seboj in ob analiziranju dogajanja okrog sebe, sem spoznala, da je nekatere stvari preprosto treba sprejeti, takšne kot so. Četudi bolijo se zgodijo z razlogom. Kljub negativnim vplivom določenih ljudi, sem vedno poudarjala tisto dobro in pozitivno, kar so me naučili in mi dali. In tako sem sem spoznala, da je z Močjo Ljubezni & Odpuščanja možno premagati prav vse. Ljubezni in sočutja so me naučili točno tisti ljudje, kateri so mi včasih povzročili največ bolečin. 

Moja nona … Njej sem najbolj hvaležna. Ona je najboljši vzor, ki sem ga sploh lahko imela. Ona je dragulj, ki ga ni mogoče ponarediti. 
Več o mojem odraščanju in tej čudoviti ženski si lahko prebereš tukaj

Večino problemov s samopodobo in lastno vrednostjo sem torej preoblikovala šele, ko sem začela sprejemati svojo neizbrisljivo preteklost ter odpustila ljudem, ki so name pustili grenak pečat.

Sprejela sem, kar mi je bilo dano in kar mi ni bilo dano:

- Sprejela sem to, da me je vzgajala nona. To je bilo verjetno najboljše, kar je moja mami v svojem času in prostoru lahko naredila.

- Sprejela sem, da nisem imela „prave“ družine.

- Sprejela sem, da v očijevem življenju v nekem obdobju ni bilo prostora zame.

In veš, kdo mi je pomagal sprejeti vse to? Ne, nisem bila sama. Pomagale so mi moje dušne sestre, moje ljube prijateljice. Te so moja druga družina, še danes. O svoji definiciji družine pišem tukaj.

Kljub temu, da sem se soočala s težkimi trenutki in slabostmi v svoji primarni družini, iz teh izkušenj črpam le najboljše. Te so namreč osnova za ustvarjanje napredka v družini, ki sem si jo sama ustvarila. Prav zaradi teh izzivov smo danes z Matejem, Maksom in Snoopy-jem bolj srečni. Da, dobro si ugotovila, Snoopy je pes in je del naše družine. Obožujemo ga!

Izkušnje v primarni družini so me v bistvu obogatile. Ravno zato danes po svojih najboljših močeh ohranjam svojo družino zdravo – tako na duhovnem kot fizičnem področju. Seveda je to dolgoročen proces, ki zahteva pogum, raziskovanje, učenje in ustvarjanje.

Na tem blogu boš tako zasledila veliko praktičnih nasvetov, kako vzpostaviti zdravo ravnovesje v odnosih in hrani, kako aktivno in kreativno izrabiti čas in graditi svoje življenje na osnovi svojih strasti. Informacije, s katerimi ti bom postregla, črpam iz lastnega doživljanja kakor tudi iz moje velike strasti, antropologije.

Ljubljana – pot v svobodo

Ker sem bila iskrena do sebe in situacije, v kateri sem se nahajala v svoji mladosti, sem se lahko odločila, da se odpravim na pot doseganja osebnih in poslovnih ciljev. Zase. Tako sem se pri 18-ih z najboljšo prijateljico preselila v Ljubljano. Ona je bila tista, ki me je opogumila na tej poti. Moja draga Neja.

Od nekdaj sem bila umetnica z oblico seksipila, zato sem kmalu po prihodu v našo prestolnico nadaljevala  s plesom in gledališčem. Izražanje mi pomeni veliko, na odru sem najbolj živa in preko nastopanja sem prebudila veliko svojih potencialov. Imela sem priložnost sodelovati tudi z glasbeniki po koncertih in v videospotih, a več o tem v samem blogu.

Ples je vrhunska vadba in ples je prvi zaveznik ljubezni. Kasneje sem doumela tudi sledeče, v vlogi plesne »šov dive« sem se spopadla tudi s težavami z lastno samopodobo in jih na odru v veliki meri tudi razrešila. Ples je resnično zdravilen na več nivojih!

Odločitev za študij etnologije in kulturne antropologije je eden najbolj izpolnjujočih korakov, ki sem jih v življenju naredila. Močno se me dotaknejo grdobije ter nepoštenosti na našem planetu, obenem pa ljubim svet, ljudi in živali, ker verjamem v dobro. Naša različnost me navdihuje in spodbuja k intenzivnemu doživljanju in osmišljanju naših življenj, zgodb, mnenj, idej, občutkov in mišljenj.

V času študija sem spoznala zaročenca Mateja, ki je mojemu življenju prinesel čisto nove dimenzije. Po treh letih sem rodila svojega sinčka Maksa, ki pa je življenje popolnoma obrnil na glavo.  

Strastna ženska in realna mama

Ko postaneš mama, ne le rodiš, temveč se tudi preporodiš. Vloga mame me je osebnostno močno preobrazila, na kar sem izjemno ponosna.

Iz vloge mamice zdaj črpam nove navdihe, ki so povod za gradnjo lastne osebne rasti. Večino časa in truda zdaj namenjam skrbi za svojega otroka in družino, a še vedno sem ženska, ki se ne želim odpovedovati svojim hobijem in strastem, saj so moja duhovna hrana in me prav tako izpolnjujejo. Želim poskrbeti zase, tako da bo moj doprinos k lastni družini vedno najboljši. Svoje veščine se trudim vsakodnevno nadgrajevati in prebujati.

Poleg plesa in športa, svojo strast negujem tudi v kulinaričnem ustvarjanju, kar čudovito sovpada z družinskim življenjem! Imam namreč kuharsko in gostinsko družino, a kljub družinski tradiciji nisem bila vedno vešča kulinaričnih spretnosti. Očitno je nekaj v krvi, sem se pa vsega sama naučila. Danes kar razturam in skrajno uživam v kuhanju.

Za izpolnjevanje svojih strasti črpam moč iz hvaležnosti in ljubezni, ki se manifestirata v sočutni pomoči ljudem s praktičnim svetovanjem. To je moja največja strast! Če čutiš, da bi ti lahko pomagala s kakšnim nasvetom ali navdihom, mi napiši e-mail na naslov, ki je naveden spodaj.

S študijem etnologije in antropologije sem strokovno upravičila tisto, kar me vodi že celo življenje. Želja po preučevanju, opazovanju & doživljanju človekovega življenja, z aktivno udeležbo in pomočjo sočloveku.

Veselim se, da bom skozi blog, socialna omrežja in e-mail novičke s tabo delila teme iz te vede o ljudeh, ki spodbuja humanitarnost, iskrenost, radovednost in sprejemanje drugačnosti.

Izkoristi VSE svoje potenciale

Ko nimaš dovolj energije in si resnično izčrpana, vseeno pa te čaka kup obveznosti, katerim ne vidiš konca, se ustavi. Resnično, USTAVI SE! Dovoli si trenutek ZASE. Skušaj se spomniti, kaj vse si bila, preden si postala partnerka in mama. Bila si deklica in postala ženska. V takem trenutku si dovoli postaviti bistveno vprašanje:

»Katere vloge me resnično izpolnjujejo in mi polnijo srce?«.

Zase (in zate) si želim, da bi bile srčne želje in potrebe uslišane. A priznam, da skrb za moje najbližje, za katere si želim, da bi bili zdravi, ljubljeni in zadovoljni, včasih prevaga.

Zavedam se, da ni vedno lahko uravnovesiti srčne želje z umom, ki nam veleva nekaj drugega, a z osredotočenostjo na sebe kot umetniškega, čustvenega in razmišljujočega bitja, lahko presežemo meje svojih zmogljivosti.

Zavedam se tudi, da samo afirmacija: »Zaželi si in uspelo ti bo,« ne bo dovolj za uresničitev želja. Potrebno je zmigati svojo seksi ritko in se kljub drugim obveznostim pognati v smeri uresničitve svojih strasti. Ali si pripravljena na masivno akcijo k uresničitvi vseh svojih potencialov? 

Ženska je misterij

Zavedam se pomembnosti komunikacije in deljenja intenzivnih izkušenj z drugimi soborkami, saj sem prepričana, da s tem spodbujamo druga drugo, da spregovorimo o sebi in tako izboljšamo kvaliteto svojega življenja.

Vabim te, da z menoj deliš svojo zgodbo. Kakšne so tvoje misli, ideje, izkušnje ali želje? Pomisleki, dvomi, prepreke pri doseganju svojega srčnega bistva? Te je strah, si ne zaupaš? Rada bi te slišala, saj vem, da se mnoge lahko poistovetimo s teboj.

Piši mi na vanessa@vanessin-incrementum.si 

Veselim se tvojega sporočila in z navdušenjem majhne deklice nestrpno pričakujem tvoj e-mail!