Strast

Kaj je strast?

„Ljudje so najlepši, ko govorijo s strastjo v očeh, o nečem, kar resnično ljubijo.“ – K. V. H.

„Nekaj kar te privlači, si želiš, te vleče, kot nek magnet.“ – P. C.

„Poželenje, navdih do nečesa, kar te privlači.“ – J. K.

„Strast? Hm. Da se vržeš brezglavo v nekaj, ker čutiš, da je tako prav, tisti trenutek ne razmišljaš o posledicah.“ – U. K.

„Strast je osebni hedonizem. Je močna sila, s katero z največjo mero ljubezni pristopimo k stvari in nas dela še bolj žive“ – I. H.

Vsi odgovori na vprašanje »Kaj je zate Strast?« imajo skupno nit in to sta čutenje ter privlačnost. Privlačnost do nekoga ali nečesa, sla, ki nas zaobjame in prevzame. Strast je tudi zelo močno čustvo, ki naj bi bilo težko obvladljivo z voljo in razumom, saj ju srce in čustva premagata. Večkrat jo povezujejo z nepremišljenostjo, afektivnostjo in neobvladljivostjo, celo nepremagljivostjo. Strast nas asociira na Ljubezen, kateri pripisujemo podobne, ranljive lastnosti. Tudi sama vidim veliko povezanost med Strastjo in Ljubeznijo, a predvsem v njuni energični sposobnosti premikanja meja. Osebnih, osebnostih in družbeno-kolektivnih. 

Strast je izpolnjujoča in močna, saj nas dviga, zapeljuje, polni in osrečuje. Je avantura in je vznemirljivost, saj srce in um zaigrata, ko je ona življenjsko gonilo. Je sila s katero zdravimo in osrečujemo sebe, ob enem pa navdihujemo druge ljudi. Ne glede na to, kaj počnemo v življenju, je pomembno, da smo strastni.

Strast je kot Ljubezen. Je vsepovsod okrog nas, le vzbuditi jo je treba in ona je zagon, da nam bo v življenju prej sli slej uspelo doseči, kar si želimo. Je navdih, ki ga črpamo iz različnih osebnih področij, iz hobija pa lahko preide v poklic ali posel.

 Strastna ženska

V modernem toku družbe nismo več tiste, ki vse svoje strasti in potenciale prebujamo le znotraj skrbi za družino in gospodinjska opravila. Kljub temu pa velikokrat zatremo svoje srčne bistvo in se odpovemo svojim hobijem, strastem ali potencialom. Včasih lažje skrbimo za druge ljudi kot zase. Ženska je lahko skrbna mati in čudovita partnerica, a hitro lahko pozabi, kaj vse je bila, preden je prevzela obstoječi vlogi. Bila je ženska, katero so izpolnjevale mnoge strasti. 

Draga ženska, te strasti so lahko tvoja prioriteta, zaslužiš si biti uslišana in srečna, saj boš tako popolneje ustvarjala zdravje, ljubezen in zadovoljstvo. Če želiš nekaj več, nekaj svojega in strastnega, pojdi po poti vztrajno, ne glede na dvome okolice. Četudi se ti danes zdi, da morda stopaš iz običajnih okvirjev, naj te to ne ustavi. Potrebna je le odločitev, da se premakneš iz območja udobja, korak za korakom pa boš bližje svojim srčnim ciljem.

Ko si strastna, lahko razširjaš svojo miselnost v vseh dimenzijah, ki jih široko-umen svet dopušča. Vsak dan in v vsaki izkušnji lahko najdeš gorivo za svojo dušo.Zame je to eno izmed najpomembnejših čustev. Sočutje do sebe, na podlagi katerega gojimo sočutje do drugih. Do živali in do ljudi, do občutkov, trenutkov in situacij, v katerih se bitja znajdemo. 

Vabim te, da si prebereš tudi zapisa o sočutju in samorefleksiji