»VIDVE PA KAR SAMI V BEOGRAD?« Ojoj...

S prijateljico, ki »sami tavava po svetu« in »puščava fanta doma«, se vedno znova nasmejiva temu vprašanju. A sta svoboda in resna zveza res takšni neprijateljici?

Neštetokrat sem slišala to neumno vprašanje, kateremu se vedno bolj nasmejem. »Vedve pa kar sami v Beograd?« In ko je oseba naznanjena še s tem, da sva v resni zvezi in sva svoja fanta »pustili« doma pa je sploh neopisljiv šok za nekatere ljudi.

Kot vedno skušam razumeti različne perspektive in mentalitete različnih ljudi, saj sem mnenja, da šele ko začneš razumeti in sprejemati druga mnenja, zares mirno živiš sam s seboj. Le ta pa so včasih absurdna in na mnogokrat bizarnih temeljih. In večinoma prihajajo od ljudi, ki na točno istem področju, nimajo razčiščenih zadev, za katere so-človeka tako obsojajo.

Z najboljšo prijateljico Ivano se vsaj enkrat letno odpraviva v nama predragi in ljubi Beograd, kjer pa počneva mnogo več kot le »žurava«. Obema nama je srbska kultura in vse kar spada zraven, torej ljudje, jezik, okolje, kulinarika, način življenja, zelo blizu. Sami praviva, da je najin kratek izlet v srbsko prestolnico kot nekakšna terapija, saj se nazaj vrneva prerojeni, zamišljeni, majčkeno drugačni.

Nekateri zato potujejo v eksotične konce sveta, nama pa popoln odklop ter čas za naju in le najini energiji, predstavlja dragi Beograd. Tako imava svoje dnevne postojanke kot so Kalemegdan, beograjski ZOO, Ada Ciganlija, Topcider park, različne cerkve, npr. nama omiljena Sv. Sava in še bi lahko naštevala. Tako da je prva asociacija večine »gresta žurat v Beograd« totalno preozka in omejena.

Seveda se zvečer odpraviva  v naprej splanirano nočno avanturo, ker preprosto obožujeva nočno življenje, visoke petke, dobro glasbo, plesišča, rdečo šminko, dekolte, suknjico, predvsem pa ko je vse to zapakirano v neprecenljivo – naju!

AMPAK, ker vedno obstaja AMPAK in ker so predsodki vsepovsod, sva se tako v Beogradu kot v Sloveniji srečali s presenečenimi izrazi, ko sva povedali, da sva v Beograd šli sami. OJOJ! Da je vse skupaj še bolj tragično pa sva svoja fanta pustili doma! OMG! No, saj nama polovica, predvsem v Beogradu sploh ne verjame, da imava fanta (tam je mentaliteta še zelo patriarhalna in se nama marsikdo smeji v obraz) češ da naju itak ne bi pustila sami v Beograd, če bi ju imela ali če sta normalna in naju tudi sama ne varata. KAAAAAAAJ?

Prvič je za naju bil to velik šok, vsi ki so naju nagovorili (ja, tudi midve komunicirava z moškim spolom, četudi imava fanta!) so bili sicer zelo spoštljivi in to mnogo bolj kot moška populacija v slovenskih klubih, a v večini skeptični o tem, če govoriva resnico.

No, nama je itak bilo vseeno, saj, verjeli ali ne, v Beograd nisva šli iskati potencialnih snubcev! Na žalost je dandanes, v moderni dobi, leta 2017 še zmeraj nemogoče verjeti, da dve simpatični, vezani punci gresta SAMI v »lajf« brez da bi skakali čez plot in iskreno, gabijo se mi takšni stereotipi.

Prvo kot prvo, v kolikor ima ženska željo bo skakanju čez plot bo to naredila kjerkoli in zato ne rabi iti čez mejo oziroma na drugi konec sveta. Drugič, če ima rada sebe in še kaj drugega kot le zvezo s svojim partnerjem in njega, in pozna še kakšno drugo obliko ljubezni kot le partnersko, ima vso pravico, da uživa življenje še kakor drugače kakor z njim. To je odločna, zvesta, odgovorna in samozavestna ženska. Čudovita! Tretjič, v kolikor ni zapeta od pet do vratu, je na videz izzivalna in provokativna, še ne sporoča »Živijo, na voljo sem, na izvolite!«.

In zopet smo tu, predsodki, predsodki, predsodki.
Pa da ne bo pomote, tudi v Sloveniji sem se srečala že zaradi dela, ki ga opravljam, torej plesna animacija, šov biznis na zelo seksapilen in »pomanjkljivo« oblečen način, z mnogimi odzivi »Ti pa že nimaš fanta!«, »Kako ti lahko pusti to delat?«, »A ni nič ljubosumen?«, »Ziher ma pol tut on druge bejbe…«. Ljudje, niste normalni, res.

Veš, če si ti človek, ki svoji ženski ne dopuščaš, da v stilu, ki za te ni primeren, stopa (sama) iz stanovanja in v kolikor ti ne verjameš v odnos, kjer sta zvestoba, spoštovanje, podpora in ljubezen mogoči, začni reševati pri sebi in se ne vtikaj v moje življenje. To, da meni moj fant dopusti biti svoja, iskrena, strastna, zadovoljna s tem kar počnem, sem si z nečim že prislužila, verjetno za to, ker me pozna malce bolj kot ti, kaj praviš?  

Dragi bralci, s prijateljico, ki »sami tavava po svetu« in »puščava fanta doma«, nisva NIKOLI skočili če plot in naju drugi fantje sploh ne zanimajo. Ker sva osebi za kateri je partnerska zveza namenjena dvema osebama in sva mnenja, da v kolikor na kakršenkoli neprimeren način vstopi tretja, se je potrebno umakniti.

Ker ceniva svobodo, ki ne pomeni imeti druge partnerje in ljubimce ampak to, da ti partner dopušča biti to, kar si.

Ker je zdravo imeti še kakšno drugo obliko ljubezni, ki ni sva midva in kakšen zanimiv življenjski podvig, kjer nisva midva vključena. Zdrava zveza temelji na spoštovanju, zvestobi, zaupanju in ljubezni. In če te nekdo omejuje pri početju tega, kar rad počneš, kar te osrečuje, kje je tukaj poanta?

Seveda vem, da ste si mnogi blizu z mojim mišljenje, da to ni nič kaj takega če prijateljice same kam odpeketajo, pa četudi so vezane, rada bi samo opozorila na to, s čem se še vedno ljudje ukvarjajo in kako o tej tematiki razmišljajo, ker je patetično. In resnično so to ljudje, ki o zvestobi sploh nimajo kaj za govorit, žalostno!

No, da smo si na jasnem, kakor mora biti, je v moji zvezi obojestransko dopuščanje svobode! Svojega moškega ne napadem s posesivnimi izpadi, ko želi s svojimi fanti na pivo, zabavo, ma karkoli! Tudi ko si v dolgotrajni, resni zvezi, ko imaš družino, je edino prav da imata partnerja ODNOS S SAMIM SEBOJ, ODNOS MED NJIMA in ODNOS Z DRUGIMI LJUDMI (prijatelji, sodelavci, družina, znanci, mimoidoči itd.).

Dragi Matej, spoštujem te, ker mi dopuščaš Svobodo in ker sva jo razvila v pravo smer. Pa saj veš, da naju z Ivano septembra čaka zopet Beograd, ne ? 

Rada te imam!