Povej mi, koliko stane tvoj voziček in povem ti, kdo si!

Na začetku današnjega zapisa bi rada poudarila, da je vse zapisano popolnoma osebno mnenje, na podlagi opažanj novodobnega »mami bloganja«. Nikakor ne obsojam nobene izmed blogerk, celo menim, da so takšne vsebine očitno zaželjene in iskane, saj se na podlagi dotičnih primerjav starši lažje odločajo pri nakupu ob neskončni izbiri otroške opreme. Torej ne izpodbijam pozitivnih vidikov omenjene tematike, vendar sama izpostavljam problematiko, ki se mi še kako pomembna

Modne mami blogerke

V zadnjem času sem opazila, da s svetlobno hitrostjo narašča število mami blogerk, ki niso le mamice ampak tudi ženske, ki svoj čas posvečajo lepoti, kozmetiki, potovanjem in modi. Instagram, ki postaja prevladujoča socialna platforma za prezentacijo svojega življenjskega sloga in prikazovanja virtualnega blišča, pa je bombardiran s slikami in videi zapeljivih mamic, ki promovirajo najrazličnejše blagovne znamke in tudi (eksotične) kraje, kamor pogosto zahajajo v sklopu družinskega življenja. 

Takšen »lifestyle« spremlja na tisoče in tisoče žensk, ki vsakodnevno sledijo tem lepotnim in življenjskim idealom, ti pa so nemalokrat povsem filmski in za večino teh žensk celo iluzorični. 

Prikazovanje vseh teh čarobnih slik s podrobnostmi o najvišji kakovosti, izkušnji, uporabi in doživetjih me kar stisnejo. 
Ja, priznam. Zaskrbljena sem! 

Izdelek sem sprobala ZATE! 

Verjamem v to, da je namen blogerk, ki svojim sledilkam predstavljajo svoje materialno družinsko življenje, dober. Pravzaprav je v vsej obsežni ponudbi s katero smo soočane, res težko izbrati produkt zase, s preventivno 100% garancijo, da bomo ob nakupu resnično zadovoljne. V tej smeri mnoge blogerke zagotovo bodočemu kupcu olajšajo izbiro, saj mu ponudijo virtualno izkustvo na podlagi lastne probe in presoje. 

Vendar nikoli ne pozabite, da niso vsi ljudje na svetu vedno zvesti sami sebi. Za potrebe marketinga, višjega števila lajkov, pa tudi pospeševanja prodaje v obe smeri, se nekatera sodelovanja sklenejo izrecno iz tega namena.

Če je izdelek v probo dobila (ali kupila) 'instazvezda, influencerka, estradnica' s 40.000 sledilci in vam obljublja, da je nakup vreden vsakega evra, še ni nujno, da prav ti potrebuješ slednje v svojem domu.

Tudi sama sem se večkrat zalotila, da me je dobro spromovirano povabilo k nakupu premamilo in ko sem izdelek že skoraj imela doma, sem ugotovila, da je v tem trenutku ta popolnoma nepotreben. 

Vsekakor je v tej, včasih odvratno potrošniški dobi, treba skrbno filtrirati, kaj v resnici potrebujemo in kaj ne. Sploh, ko enkrat postaneš mamica!

Večino prihodkov in prihrankov zdaj nameniš skrbi za svojo družino, z željo da bi privarčevala za kakšno ekstra osebno ali družinsko razvajanje. 

»Kakovost mojega življenja lahko spremljaš na mojem Instagram profilu.«

Ni vse vedno kot se zdi na ven. Obstaja tudi negativna plat našega obsesivnega spremljanja Insta in Fb življenj mladih mamic in njihovih družin. Na videz perfektno življenje določene osebe, je točno takšno, kakor si ga želi predstaviti. Vsak zase filtrira, kaj bo s širšo publiko delil na svojih profilih, zato se lahko odloči, da bo njegovo ali njeno življenje na ven izgledalo popolno! Za druge.

No, tudi zase, saj tako pridobiva občutek potrditve

Seveda ne pomeni, če ob slikici mamica zapiše, da »še nikoli ni bila srečnejša«, da je »neskončno hvaležna za najbolj ljubečega partnerja«, je »hvaležna za najbolj skrbno babico«, »za najlepša darila ob baby shower-ju«, da te trditve niso iskrene in pristne. 

Vseeno pa se nam ob pregledovanju javnih življenj poraja, da ne uživamo tako kakovostnega in izpopolnjenega življenja kot druge mamice:

- Da nismo »dovolj dobre« partnerice in mame, 
- da otroku ne omogočamo vsega, kar si zasluži,
- da mu nismo kupile »dovolj dobre« opreme,
- da mu nismo omogočile »dovolj fensi« počitnic,
- da s partnerjem nimamo »dovolj dobro« plačane službe, kar bi nam omogočalo več izletov in dragih potovanj, … 

Veš, na teh profilih in blogih se promovira prav VSE. Od kreme in olja proti strijam, superkjut oblekic, najdražje otroške opreme, kozmetike za nego dojenčka, lokacij, kamor z družino preprosto »moraš« iti, in še in še. 

»Primerjava med najnovejšim modelom XY vozička in popolnoma nadgrajenim superduper XY vozičkom z desetimi dodatnimi funkcijami«.

Ja, včasih se mi zdi, da nekatere blogerke živijo v čisto drugem svetu, med oblaki. Da je njihovo življenje daleč, daleč od mojega. In ne samo od mojega. Daleč od poznavanja dejanske družbeno-socialne situacije v Sloveniji ter položaja družin in žensk, v katerih se nahajajo.  

Pa sem končno tukaj. Primerjava med vozičkom, ki stane 1.000€ in tistim, ki je 1.800€ s popustom. 

Oprema v otroški sobici, ki je nikoli v življenju nisem videla. Niti nisem vedela, da je »potrebna«, ko se otrok rodi, da o ceni ne govorim. 

Tisoč in en kuhinjski pripomoček, ki si ga velik delež slovenskih mamic ne more privoščit. 

Tri različna gnezdeca in dve različni lupinici, za vsak slučaj. 

Najnovejša elektronska varuška, 20 igrač, ki so samo za okras in pa stolček za hranjenje, ki nanese 600€. 

Priznam, da mi je ob pregledovanju vseh teh nakupov, ki jih super opremljene mame izvedejo, včasih slabo. Celo vem, da marsikatero mamico stisne, ker ve, da si NITI ENEGA PRODUKTA SAMA NE BO MOGLA KUPITI.
Ker jo je sram, da bo kar se da vzela iz DRUGE ROKE. Ali si preprosto izposodila. 

In ker me je groza, da vse bolj vlada občutek, da več kot boš imela doma, višja kot je vrednost opreme za tvojega otroka, več boš vredna, in v tujih očeh, boljša mama boš. Skozi določene profile pa se spodbuja točno takšna ideologija. 

NAROBE. 

Strah me je, da je obsesija po imeti in izkazovati začela dominirati tudi na področju, ki bi moralo že v samem osrčju biti posejano s popolnoma drugačnimi načeli in vrednotami. To je področje družine, odnosov, partnerstva in ljubezni. 

Ko se otrok rodi potrebuje le dvoje: varen & ljubeč dom ter sočutna & spoštljiva starša. 

Seveda potrebuje posteljo, v kateri bo spal, dekico, ki ga bo grela, sedež, s katerim se boste podali na izletek in medvedka, ki mu bo dal občutek varnosti. 

Vendar se vrednost ne meri po količini in dragocenosti le teh.

Dragocena so čustva, besede in energija, ki mu jih namenjata. Vse to je neprecenljivo, vredno truda, časa in vse svoje ljubezni.

Tvoje življenje, Tvoje vrednote, Tvoja sreča in Tvoji ideali!

Drage ženske,

naravnost obožujem mamice, ki se hitro po porodu spomnijo, da niso le to. Ženske, ki se kljub naporni skrbi za dobrobit in zdravje svoje družine, trudijo negovati svoje strasti in prebujati svoje potenciale. 
Ki so rade lepe in sexy, drzne in samozavestne.
In ženske, ki nas na vse to tudi javno opomnijo.  

Način, na kakršen izkazuješ svojo lepoto, reprezentiraš svoje strasti je stvar vsake posameznice. 
In takšen kot je, je tvoj in unikaten. Čudovita si. Tvoja lepota in notranja moč pa odsevata v zadovoljstvu ne le tebe, temveč v zadovoljstvu in zdravju tvoje družine.

Prosim, naj te sodobni družinski ideali ne zavedejo. Za kakšno obdobje zapri vse svoje »idealne« profile in poglej, kaj je v resnici čarobno.
TI. Tvoja družina, ki jo iz dneva v dan krepiš in kreiraš. 

Naj bo profil tvojega realnega, vsakdanjega življenja tvoj največji vzor. 

Čas, ki ga vsak dan vlagaš vase in strast s katero ljubiš svoje najbližje, je darilo svetu. 

Ti si darilo svetu.