Rižota s šparglji in gratiniranimi jakobovimi pokrovači

Rižota:
Sestavine:
- Čebula 1 kos
- Česen 3 stroki
- Šparglji 500 g
- Parmezan 50g
- Riž 200g
- Sol, poper, peteršilj
- Olje, voda
Postopek:
1. Sesekljaj čebulo in česen
2. Na kolobarje nareži šparglje
3. V veliki ponvi segrej olje in prepraži čebulo ter česen
4. Ko posteklita jima dodaj še šparglje in popraži
5. Speri riž in ga prav tako dodaj v ponev
6. Vse skupaj prepraži in zalij z vodo
7. Pokrito kuhaj približno 15 min, tako da spremljaš in po potrebi dolivaš vodo
8. Čisto na koncu dodaj parmezan ter peteršilj in premešaj
9. Soli in popraj po okusu
10. Odstavi ponev in pokrito pusti, da se okusi prepojijo
Gratinirani Jakobovi pokrovači:
Sestavine:
- Jakobove pokrovače (3 na osebo)
- Drobtine 100 g
- Česen 1 strok
- Parmezan 50g
- Olivno olje 6 žlic
- Sol, poper, peteršilj
Postopek:
1. Pokrovače dobro speremo in očistimo
2. Pečico segrejemo na 200 stopinj
3. Olupimo in sesekljamo česen ter naribamo parmezan
4. V skledi zmešamo drobtine, česen, parmezan, peteršilj in 3 žlice olivnega olja
5. Po pekaču razporedimo školjčne lupine in v vsako damo žličko olivnega olja kateremu dodamo malo česna in peteršilja
6. Meso školjk položimo v lupino, rahlo posolimo in popopramo
7. Pokrijemo z drobtinami in parmezanom
8. Školjke pokapam oz malo olivnega olja
9. Pekač postavimo v pečico za približno 10 min, da se drobtinice lepo zapečejo