Hobotnica v solati s svežo zelenjavo

Verjamem, da si tole osvežujočo in okusno solato privoščite predvsem na morju oziroma v kakšni restavraciji, a njena priprava je tako enostavna in hitra, da ni razloga, da se na vašem krožniku ne bi znašla kar domače pripravljena. 

Sestavine:

- Hobotnica od 1kg – 1,5 kg
- Krompir 200 g
- Češnjev paradižnik 10 kosov
- Rumena paprika 1
- Zelena (mešana) solata 100g
- Olive (brez koščic) 2 pesti
- Lovorjev list 2
- Sol, poper v zrnju

Preliv: 

- Sok ene limone
- Česen 2 stroka
- Sol, poper, peteršilj
- Olivno olje 4 žlice

Postopek:

1. Hobotnico dobro očistimo in jo operemo
2. V velikem loncu zavremo vodo in ji dodamo lovorjeva  lista in poper v zrnju
3. Dodamo hobotnico: prvo potopimo lovke in ko se »skodrajo« jo v celoti položimo v vodo
4. Kuhamo v pokriti posodi toliko časa, da se zmehča (cca. 1h / 1kg hobotnice)
5. Ko se skuha jo pustimo ohladiti v vodi, v kateri se je kuhala
6. Krompir olupimo, operemo in narežemo na koščke, skuhamo ga v osoljeni vodi toliko da ostane čvrst
7. Operemo zeleno solato, paradižnike, papriko ter jih narežemo na poljubne koščke
8. Sesekljamo česen in peteršiljček
9. V skledici pripravimo preliv: limonin sok, olivno olje, česen in peteršilj
10. Ohlajeno hobotnico narežemo na kolobarje, v skledo ji dodamo krompir, paradižnik, papriko in olive
11. Prelijemo s pripravljenim prelivom in premešamo
12. Serviramo jo takole: Prvo na dno položimo solato in zatem še pripravljeno hobotnico
 
*Nam je najboljša naslednji dan, ko fajn odstoji v hladilniku.